1.jpg
 

four walls, half yard

--

Sports Center

 

Site: Suzhou, China

 
 

“No need to comprehend in remote suburb, the essence is in your little yard.” --“An Old Chinese Garden : A Three-fold Masterpiece of Poetry, Calligraphy and Painting” (文待诏拙政园图) Wen Chen Ming(文徵明1470-1559) The site is located in Suzhou, which is famous for the historic Chinese traditional gardens. The history as the context is part of local people's daily life. Thus, I use this stadium project as an opportunity to consider the relation of this modern architectural typology and local context of typical Suzhou-style.

 
 
dia.jpg
 

Comcept Analysis

[1]Historical retrospective: Modern sports host indoors convey a totally different feeling from traditional ones that were closed to the nature. 
That was the way ancient people in China got pleased and in this design what I tend to achieve is "go back". [2]Form: Suzhou is located at the southern part of China, due to which the rainy climate resulted in the characteristic buildings with wave-pattern roofs. [3] Inheritance of traditional vocabulary: Traditional Chinese buildings show a characteristic of warped roofs for drainage purpose. Thus the grey space beneath eave becomes a significant part of traditional architecture, which is the transition from the interior space to the nature. And humans communicate with the nature under the eave. 

 
plan.jpg

Ground Floor Plan: Swimming and main venues, commercial and a fitness center

 
transformation wangshiyuan .jpg
 

[1] Visual perception: The traditional Suzhou Garden is surrounded by walls, which leads to the visual block. In my design, I try to reduce that block at the same time of keeping the original visual perception.  [2] Landscape – Building: We respect and inherit the traditional interaction between landscape and buildings to make them harmonious and natural. [3] Spacial Ownership: Instead of the traditional private property, the gym is designed for the public. The needs of open spaces is based on design objects.

 
dia  2.jpg
 

Circulation and Program

Service: Service circulation are all design at the exterior  surfaces of the building to ensure that the enclosed public spaces are not interrupted. Public: To connect public space and functional rooms, two "walls" of ground floor areas are made open further and an integral corridor system at the second floor  is designed. The openness of interior spaces is achieved by locating service rooms at the exterior of the building and selecting materials for enclosure system to reach virtual-real comparison.

 
sec.jpg
fac.jpg
yard.jpg

Yard, Section and Facade View: The form and space use traditional garden as reference

 
 

© 2014