IMG_2863.jpg
 

Endow old with new

--

Contemporary History Museum

 

Site: Dalian, China

 
 
 
site plan.jpg
 
 

The design takes street as bridge and makes use of courtyard to reflect daily life, which aims to refine the site showing respect and motivation. And everybody can have a pleasant experience in this area.The museum keeps in touch with the neighbor, immersing within the strong atmosphere of daily life and thus become an essential part, which indicates what I tend to achieve. 
 

dia.jpg

Extraction and Reconstruction of Context

Status quo: 1. Old houses 2. Original street 3. Old trees 4. The central Fengming Street 5. Homogeneous urban fabric

Strategy: [1] Landscape: Old buildings will be reserved and the museum will be extended around Fengming Street. [2] Pedestrian system: Follow the original texture of Fengming Street and aim to reduce influence on the existing space connection by the massive museum. [3] Preservation of existing trees: Consider the old trees not only for environment but also for the strong living atmosphere. Melt the museum within the surroundings.  [4] Preservation of existing street: The central street plays a crucial role in everyday life. To respect the existing space relationship, a part of the museum be designed underground and make the form along the street  follow the original scale. [5] Underground courtyard: Within the entire area of Fengming Street, most of buildings are private residences. A semi-enclosed open space is desiged for local residents including public spaces like the tearoom. 
 

ima.jpg

 

Bridge, Courtyard, Alley, Tree: The design takes street as bridge and makes use of courtyard to reflect daily life, which aims to refine the site showing respect and motivation. And everybody can have a pleasant experience in this area

 
dia2.jpg

 

Circulation / Perceptual Sequence of Visitors Analysis

Provide varied space perceptions, accessibility of the street view and convenience of pedestrians, besides considering the integrity of visitors' circulation. Keep the interaction between the interior of museum and the historic plot in general while the tour of exhibition experience is of high quality.

 
plans.jpg
 
plans.jpg
 

 
ima2.jpg
 
dia3 .jpg
 
 
dia3.jpg

 

Analogy of Original Street Space / Street to Bridge

 

The original space sequence of Fengming Street consists of street, fences and residence. The parapet is transformed into sunken space in the  site, which also make street space visible but inaccessable for pedestrian. Compared to other parts of the street, the part in the site is considered as a bridge under which the space is used for exhibition as the last part of the visitors’ circulation. Visitors walk from the hall under the bridge to the yard and finally to the upper street, which creates a interesting interaction of spaces between living areas and exhibition areas. 

 
dia4.jpg

 

Meterials & Form: The materials are selected based on the surrounding color and texture and at the same time the roof form will be consistent within the entire street. 

 
 

© 2013